luni, 21 octombrie 2013

     



 Seară duhovnicească la Ribița 

În seara zilei de 24 martie 2013, de Duminica Ortodoxiei, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, la biserica monument istoric ,,Sfântul Nicolae” din Ribiţa, judeţul Hunedoara, ce păstrează încă frescele de acum 600 de ani de o inestimabilă valoare, s-a desfăşurat o seară duhovnicească având tema: ,,Mărturisitori pentru Hristos - istorie şi actualitate”, după cum ne-a precizat Pr. Alexandru Letea.

Întâlnirea duhovnicească a debutat cu slujba de Parastas pentru cei trecuţi în veşnicie care au pătimit în temniţe pentru dreapta credinţă, săvârşită de un sobor de preoţi şi cu participarea credincioşilor.

Preotul Paroh Ioan Diniş a prezentat pe scurt viaţa unora dintre pătimitorii din timpul prigoanei comuniste şi anume a Pr. Ilarion V.Felea, Pr. Arsenie Boca (originari din Ţara Zarandulul), Pr. Dimitrie Bejan şi Pr. Ilie Lăcătuşu, punctând istoric şi spiritual ce a însemnat acea perioada pentru Biserica noastră.

Momentul principal al evenimentului l-a constituit mărturia personală pe care a împărtăşit-o celor prezenţi credincioasa Cleşiu Pelaghia (din Ribiţa), întemniţată timp de trei ani şi jumătate la închisoarea Mislea, care, într-un dialog cu cei prezenţi, a dat mărturie că suferinţele trăite atunci au apropiat-o şi mai mult de Dumnezeu.

În încheiere, Pr. Alexandru Letea de la Parohia Brad I a subliniat importanţa exemplului de jertfă pe care mărturisitorii de atunci îl oferă creştinilor de azi, într-o lume secularizată în care Biserica nu mai este prigonită, dar în care credinţa este din ce mai mult marginalizată şi exclusă din spaţiul public.

După mărturia celor prezenţi se poate spune că această seară duhovnicească a lăsat în sufletele participanţilor dorinţa de a mărturisi dreapta credinţă prin viaţa proprie.

Niciun comentariu: